LA COLLA

QUI SOM?

L’any 1993 es funda l’entitat “Geganters i Grallers de Sant Climent de Llobregat”, amb l’objectiu de custodiar els gegants de Sant Climent de Llobregat, estrenats el 19 de juny del mateix any, i de fomentar el fet geganter a la vila, organitzant la Trobada de Gegants anualment. El 2001 Sant Climent acull, a finals d’octubre, la 4a Trobada de Gegants del Baix Llobregat, fins a la data, l’esdeveniment geganter més multitudinari celebrat a Sant Climent. L’any 2009 l’entitat organitza la primera edició de la Mostra de Grups Folklòrics, coincidint amb la celebració de l’Any Amades. Des d’aleshores, la Trobada de Gegants s’ha anat convertint en una trobada amb la presència destacada de diferents elements propis de la cultura popular d’arrel tradicional catalana.

Arran de la celebració del 20è aniversari dels gegants, l’any 2013, sorgeix la iniciativa de crear un Ball de Gitanes propi de la població, que és estrenat per la Festa Major d’aquell any. Des d’aleshores, el corpus festiu de la Festa Major ha anat augmentant, contant en l’actualitat, a banda de amb els Gegants, els Capgrossos i el Ball de Gitanes, amb el Ball del Patatuf, el Ball de Cireraires i el Ball de Bastons de Sant Climent de Llobregat. Malgrat no formin part de l’entitat, també cal destacar la recuperació l’any 2012 de la colla de diables local Fomarians, i l’estrena el 2017 del Ball de Fomarians, el qual, conjuntament amb la resta d’imatgeria i balls populars conformen el Seguici Festiu de Sant Climent.

ELS GEGANTS I ELS CAPGROSSOS

Els gegants

L’any 1993 es funda l’entitat “Geganters i Grallers de Sant Climent de Llobregat”, amb l’objectiu de custodiar els gegants de Sant Climent de Llobregat, estrenats el 19 de juny del mateix any, i de fomentar el fet geganter a la vila, organitzant la Trobada de Gegants anualment. El 2001 Sant Climent acull, a finals d’octubre, la 4a Trobada de Gegants del Baix Llobregat, fins a la data, l’esdeveniment geganter més multitudinari celebrat a Sant Climent.

L’any 2009 l’entitat organitza la primera edició de la Mostra de Grups Folklòrics, coincidint amb la celebració de l’Any Amades. Des d’aleshores, la Trobada de Gegants s’ha anat convertint en una trobada amb la presència destacada de diferents elements propis de la cultura popular d’arrel tradicional catalana.

Els capgrossos

Són figures festives que representen un cap de grans dimensions que, en ser col·locat a les espatlles del portador, fa l’efecte d’un personatge estrafet, amb el cap desmesurat. Històricament els capgrossos han estat vinculats als gegants, sovint obrint-los pas en les processons, cercaviles i seguicis.

Els capgrossos de Sant Climent són el Sol i la Lluna. Van ser estrenats l’any 2003 per celebrar els 10 anys els gegants. Volen representar el cicle del dia a pagès, ell simbolitzant el treball del dia i ella el descans de la nit. La música és interpretada per grallers.

 

ELS BALLS

El Ball de Gitanes

El Ball de Gitanes tradicional de la Catalunya Nova és un ball de cintes on els dansaires al ballar van formant trenes o cordons segons el pas de la dansa. L’element principal n’és el pal, coronat per un pom de flors, d’on surten les cintes. Destaca per ser un ball parlat, on els gitanos i gitanes reciten un seguit de versos satírics on destaquen els de temàtica amorosa o crítica social.

El Ball de Gitanes de Sant Climent va ser presentant per al Festa Major del 2013. En la seva indumentària destaquen els colors verd i vermell, conjuntament amb el blanc i negre. Conformen el ball el Capità o Capitana, qui presenta i dóna inici i final al ball, l’Estaquirot, encarregat d’aguantar el pal, els Galerons, una parella de joves que festegen, i les gitanes, encarregades de trenar i destrenar el pal. La música és interpretada per grallers.

El Ball del Patatuf

Ball molt estès pel territori català, amb versions diferents però d’origen comú. Era un antic ball de festeig, amb tres picades de mans característiques que, probablement, són l’origen onomatopeic del nom Pa-ta-tuf.

A Sant Climent de Llobregat es recupera per la Festa Major de 2015, i és un ball dansat per infants, vestits amb els colors blanc i vermell. La melodia i dansa que s’interpreta és “El Patatuf de Sant Climent de Llobregat”, que fou recollida per Aureli Capmany en el seu llibre “El ball i la dansa popular a Catalunya”, editat l’any 1948. La música és interpretada per una formació tradicional amb flabiol, tamborí i acordió, i per la Festa Major per Cobla.

El Ball de Cireraires

El Ball de Cireraires és una dansa basada en els balls de pastorets tradicionals de la zona del Penedès i el Camp de Tarragona. El Ball de Pastorets és un ball parlat que escenifica la vida d’una colla de pastors, els quals ballen alegrement fent picades amb un llarg pal i creant diferents evolucions. El moment més característic del ball és la pujada del rabadà sobre la bóta, on recita un vers que lloa el patró local.

Inspirat en els balls de pastoret, a Sant Climent s’estrena per la 40a Exposició de Cireres, l’any 2016, el Ball de Cireraires, amb música pròpia, composada per Joan Vicens i Pueyo, i amb una coreografia que recrea els passos típics del ball de pastorets. Els balladors vesteixen de blanc i vermell, amb mocador al cap i davantal lligat a la manera de collir cireres de diferents colors. La música és interpretada per mitja-cobla, o una formació tradicional que inclogui flabiol, tamborí i sac de gemecs.

El Ball de Bastons

Dansa popular molt estesa als Països Catalans, Europa i la Mediterrània, amb peculiaritats pròpies de cada indret. A Catalunya es caracteritza per ser ballada fent picar dos bastons cada dansaire, a excepció del banderer, qui porta la bandera identificativa de la colla i un bastó a la mà esquerra.

El Ball de Bastons de Sant Climent de Llobregat s’estrena durant la Festa Major del 2017. Aquest ball beu de la tradició del Garraf, interpretant els balls recuperats de la vila de Sitges. En la indumentària es mantenen els colors característics de les colles de cultura popular del municipi, amb faldó verd, i faixa i camals vermells. La música és interpretada per grallers.

El Ball de Fomarians

Els Fomarians són un cas excepcional en el món dels Balls de Diables de Catalunya. A diferència dels diables tradicionals, no representen dimonis que encarnen el mal en la seva lluita contra el bé, sinó uns follets infernals originaris de la mitologia irlandesa. Les seves actuacions principals són els correfocs i espectacles de foc, però també participen al seguici encapçalats Baltaner, rei dels Fomarians i Brigit, deessa del Foc, uns personatges que únicament apareixen en les dates més assenyalades. Els acompanya el so dels tabals. És l’únic element del seguici que no forma part de l’associació “Geganters i Grallers de Sant Climent de Llobregat”.

UBICACIÓ

ON SOM?

Sant Climent de Llobregat és un poble mil·lenari, de poc més de 4000 habitants, de la comarca del Baix Llobregat, situat en una vall a l’inici de les muntanyes de l’Ordal, a tocar del Massís del Garraf. El conreu de la cirera ha donat anomenada a la vila i, des de fa més de 40 anys, es celebra l’Exposició de Cireres, la festivitat més antiga de Catalunya dedicada a aquest fruit. Celebra les seves festes patronals per Sant Llorenç, el 10 d’agost, i per Sant Climent, el 23 de novembre.

Podeu conèixer més sobre la història de Sant Climent aquí.

Com arribar

Per la carretera BV-2003 des de Viladecans o Sant Boi de Llobregat.

Amb transport públic, amb la línia L88 des de l’estació de Renfe de Viladecans.

Consulta horaris L88 clicant aquí.

 

Sant Climent de Llobregat