CIUTAT GEGANTERA

QUÈ ÉS LA CIUTAT GEGANTERA?

La Ciutat Gegantera de Catalunya és el títol que concedeix annualment i des de l’any 1985 l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya (ACGC) a la ciutat que ha organitzat els actes centrals de dit nomenament i que durant un any ha estat el cap i casal del món geganter català. Aquest títol comporta l’organització de diferents activitats relacionades amb el fet geganter i de promoció de la cultura popular, així com la custòdia dels Gegants de l’Agrupació, en Treball i na Cultura, els gegants representatius de Catalunya, fins a la proclamació de la següent Ciutat Gegantera.

La població proclamada Ciutat Gegantera de Catalunya és escollida per l’Assamblea General de l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya (ACGC), en la qual tenen veu i vot cada una de les colles associades. Després de la presentació de les candidatures, si es surt escollit, comença un període de prop d’un any i escaig de preparació dels actes centrals de caràcter més festiu, els quals es realitzen durant un intens cap de setmana. Paral·lelament s’organitzen altres activitats relacionades amb el món geganter des del moment en què s’és proclamada Ciutat Gegantera fins que una altre població n’agafa el relleu. Qualsevol colla associada a l’ACGC pot presentar candidatura i pot ser escollida, sempre que compti amb el suport del ple de l’Ajuntament i presenti les bases del projecte de Ciutat Gegantera, amb les dates ja fixades.

L’estructura general de la festa bé fixada pel protocol i el reglament de règim intern de l’ACGC. Aquesta consta en les cercaviles de dissabte tarda, diumenge matí, la mostra de balls i l’acte de traspàs. La resta d’actes que es vulguin organitzar són proposats per la comissió organitzadora.

Fins a la data d’avui, els municipis que han estat Ciutat Gegantera de Catalunya són:

 1. Sallent, Bages
 2. Tona, Osona
 3. Vilassar de Dalt, Maresme
 4. Molins de Rei, Baix Llobregat
 5. Sant Celoni, Vallès Oriental
 6. Manresa, Bages
 7. Sant Julià de Lòria, Andorra
 8. Matadepera, Vallès Occidenal
 9. Reus, Baix Camp
 10. Palamós, Baix Empordà
 11. Lleida, Segrià
 12. ———-
 13. Esplugues de Llobregat, Baix Llobregat
 14. Móra d’Ebre, Ribera d’Ebre
 15. Vic, Osona
 16. Barberà del Vallès, Vallès Occidental
 17. Sant Feliu de Llobregat, Baix Llobregat
 18. Sant Carles de la Ràpita, Montsià
 19. Mollet del Vallès, Vallès Occidental
 20. El Prat de Llobregat, Baix Llobregat
 21. Capellades, Anoia
 22. Montblanc, Conca de Barberà
 23. Sant Joan Despí, Baix Llobregat
 24. Sant Vicenç dels Horts, Baix Llobregat
 25. Tàrrega, Urgell
 26. Manlleu, Osona
 27. La Seu d’Urgell, Alt Urgell
 28. Masquefa, Anoia
 29. Calella, Maresme
 30. Cervera, Segarra
 31. Terrassa, Vallès Occidental
 32. ———-
 33. ———-
 34. Sant Climent de Llobregat, Baix Llobregat

EL NOSTRE PROJECTE

Sant Climent de Llobregat va presentar la seva candidatura a esdevenir la XXXI Ciutat Gegantera de Catalunya, recolzada sobre un canvi de model i enfocament de la festa, que perseguia els següents objectius:

 • Donar importància a les colles participants a l’esdeveniment. Que se sentin partícips i reconegudes.
 • Fer una aposta clara per la representativitat i la qualitat en front de la quantitat.
 • Fomentar la participació activa de les vocalies i les colles a la Ciutat Gegantera. Potenciar l’estructura interna de funcionament de l’ACGC.
 • Que la Ciutat Gegantera torni a ser un projecte comú de l’Agrupació i la colla amfitriona que comparteixi objectius comuns.
 • Esdevenir un element d’estímul per a les colles geganteres del país per treballar amb responsabilitat en pro de la cultura popular d’arrel tradicional catalana.
 • Fomentar la rotació de les colles participants a la Ciutat Gegantera.
 • Dotar a les colles participants de representativitat del seu territori.
 • Aconseguir que la Ciutat Gegantera sigui un aparador del bon estat de forma del món geganter, i una festa oberta de tots els geganters i geganteres i públic general.
 • Permetre a poblacions petites, i també a les grans, poder assolir el repte de ser proclamada Ciutat Gegantera de Catalunya.

Per assolir aquests objectius, comptarem amb la participació d’una quarantena de colles vingudes d’arreu del país, en condició de representants del seu territori, i escollides per les colles del propi territori al qual representen. A banda d’aquesta limitació en el nombre de participants, el programa d’actes també reflexa una voluntat de dotar de significat, especialment, a les figures dels Gegants de Catalunya, en Treball i na Cultura, símbols i emblema de l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya i de la Ciutat Gegantera, ja que és la colla que és proclamada com a tal, qui té el deure i l’honor de portar aquestes figures, representant el món geganter català, durant un any. És per aquest motiu, que els acte potencien la importància d’aquests elements, així com dels balls, no només de gegants, sinó d’altres elements de cultura popular local. La música, també serà un element important, amb grups de música tradicional de primer nivell que durant el cap de setmana ens acompanyaran. Per últim, també farem un reconeixement als 10 anys de la proclamació de Sant Climent com a Ciutat Pubilla de la Sardana, amb una ballada de sardanes dins dels actes principals de la Ciutat Gegantera.